Doordat Ierland vroeger weinig ingrediënten voorhanden had, moest men vindingrijk en slim zijn. De klassieke Ierse keuken is dan ook gebaseerd op grote families en het doorstaan van schaarste in de tijd van armoede. Door het klimaat in Ierland kon men moeilijk specifieke producten verbouwen, zoals tarwe. Hierdoor bestond er ook geen behoefte aan gist. De granen waren erg zacht en hiermee kon er dan geen brood gebakken worden. Voor brood moesten de Ieren dan ook opzoek naar andere alternatieven. Daar waar soda wel gemakkelijk verkrijgbaar was, heeft soda gist vervangen als rijsmiddel voor de klassieke Ierse sodabread, zoals aardappelbrood.
Het ontbijt in de hotels in Ierland wordt meestal in buffetvorm geserveerd. Bij sommige accommodaties worden alleen de koude gerechten, zoals brood, sap, ontbijtgranen, vleeswaren, zoet beleg en kaas, als buffet aangeboden. Warme gerechten, zoals eieren, moeten dan apart worden besteld. De restaurants in de hotels sluiten vaak vroeg in de avond en zijn soms niet elke avond open voor het diner. Het diner bestaat meestal uit een keuzemenu.
Het dagelijks menu voor de Ieren werd aangevuld met lokale groenten, zoals kool, prei ui, wortel, vis en soms een stukje vlees. Vlees was voor de meeste boeren te duur om zelf te consumeren. Van het bloed dat vrij kwam bij de slacht, werd er bloedworst gemaakt voor eigen gebruik. Bloedworst is daarom nog steeds een traditioneel recept dat u tot de dag van vandaag nog steeds bij het ontbijt kunt tegenkomen.
In Ierland kunt u ook Ierse schapen tegenkomen. Aanvankelijk werd alleen de wol van de schapen gebruikt, maar toen de Ieren opmerkte dat Engelsen schapen aten, zijn zij dat ook gaan doen. Pas sinds de vorige eeuw kwam ook het luxere lamsvlees in de Ierse keuken. Dit omdat een geslacht schaap, geen wol meer oplevert.
Voordat de ovens intrede maakte in de Ierse keukens, werd er vaak een ketel boven op het vuur gezet. Dit resulteerde in diverse bekende stoofschotels, zoals de Irish stew of de Dublin Coddle. Daarnaast kent Ierland ook stampotten, zoals Colcannon: een stamppot van aardappelen met boerenkool en bosuitjes en een kluitje, niet voor de jus, maar voor de gesmolten boter. Calcannon wordt vaak gegeten met ham of spek.
Net zoals Engeland kent Ierland ook een rijke pubcultuur. Ook in Nederland is de Ierse pub een waar begrip geworden en staat het bekend om haar gezelligheid, drank en kleine snacks. Een paar typische Ierse dranken zijn, de Ierse Whisky en Guinness.
Indicatie prijzen eten en drinken in Ierland
Lunch: ca. €15,- pp
Diner: ca. €30,- pp
Flesje water: ca. €1,40- pp
Glas wijn: ca. €6,50,- pp
Glas bier (lokaal) ca. €5,- pp
Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.